Wetenschappers verbluft door snelheid dooi Noordpool

Het klimaat van de Noordpool verandert zo snel dat de wetenschap nauwelijks kan bijhouden wat er precies gebeurt en wat de gevolgen voor de wereld zijn, aldus de VN.

Het is uitzonderlijk dat de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een vooraanstaand internationaal wetenschapsforum én deelorganisatie van de VN, zo duidelijk ervoor waarschuwt dat de wetenschappers het tempo niet kunnen bijhouden. Bovendien zullen de veranderingen op de Noordpool de hele wereld beïnvloeden.

De WMO laat weten dat “de dramatische en nooit geziene opwarming aan de Noordpool het zeeniveau doet stijgen, waardoor ook weerpatronen over de hele wereld veranderen, en het klimaatsysteem nog verder kan verstoren. Het ritme van de veranderingen overstijgt de huidige capaciteit van de wetenschap om correct te meten en te voorspellen… we raken het spoor bijster.”

WMO-voorzitter David Grimes: “De Noordpool stuurt het klimaat van de hele wereld aan, en ondergaat veranderingen aan een nooit geziene snelheid. De gevolgen ervan zijn ver buiten het Noordpoolgebied voelbaar. Veranderingen aan de Noordpool zijn een wereldwijde indicator – zoals de kanarie in de koolmijn – en het gaat veel sneller dan we verwacht hadden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *