VS-klimaatwetenschappers: angst voor Trump

Bij VS-klimaatwetenschappers zit de schrik er goed in: klimaatjournalist Eric Holthaus is onmiddellijk begonnen met een inventaris van publieke klimaatdata die zijn ondergebracht in datacenters van de regering, uit vrees dat Trump er de stekker uithaalt.  Enkele citaten uit The Washington Post:

Volgens een rapport van de Sierra Club wordt Trump het enige staatshoofd ter wereld die de klimaatwetenschap ontkent — en ja, dat is inclusief Kim Jong Un van Noord-Korea!  Trump verklaart in feite de oorlog aan de wetenschap. Dat is geen transitie. Dat is een Inquisitie, een 21e-eeuw boekenverbranding. (…)  De methode? Systematisch de geldkraan dichtdraaien naar federale klimaatwetenschap: hoe minder het publiek weet, hoe gemakkelijker het is de status-quo te handhaven. (…) Om dit voor te bereiden, stelde het transitieteam een 74-vragenlijst op aan het Energy Department: welke medewerkers en onderaannemers hebben meegewerkt aan internationale klimaatafspraken, of aan binnenlandse projecten om de CO2-uitstoot te verminderen? (Whitney Shefte/The Washington Post). (…) Na de benoeming van Tillerson als Secretary of State ben ik in actie geschoten om zoveel mogelijk publieke klimaatgegevens te catalogiseren en veilig op te slaan. (…)

Het initiatief kreeg navolging, zie datarefuge en “wetenschappers kopiëren gegevens tegen de klok op“.

Als je er, zoals ik, van overtuigd bent dat klimaatverandering een van de ernstigste problemen is van de wereldgemeenschap, en dat de klimaatwetenschap overduidelijk onze tijdslimiet beperkt tot jaren, niet decennia, om een reeks onomkeerbare en werkelijk catastrofale lange-termijnveranderingen op de planeet tegen te gaan, dan is dit alarm bepaald geen over-reactie. (…) En er zijn precedenten voor: ook de voormalige Canadese premier Stephen Harper probeerde wetenschappers te muilkorven, en sommige gegevensbanken werden offline gehaald. En klimaatwetenschapper David Karoly wijst op Australische precedenten, en vreest zelfs in het ergste geval uitstel van het volgende IPCC-rapport, omdat sommige gegevens enkel op VS-regeringscomputers staan. (…) Maar uiteindelijk moeten alle gegevens dynamisch bijgewerkt worden, en als de fondsen daarvoor drooggelegd worden, is dat rampzalig klimaatnieuws…

Lees het hele artikel in The Washington Post van 13 december 2016.

Update 27/1/2017: Canadese wetenschappers solidair

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *