The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis

Ex-VN-klimaatchef Christiana Figueres, die in 2015 nog het Akkoord van Parijs onderhandelde, pleit nu ronduit voor burgerlijke ongehoorzaamheid om het klimaat te redden. In een op 25/2 verschenen nieuw boek van haar met co-auteur Tom Rivett-Carnac The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis schrijven ze verder “burgerlijke ongehoorzaamheid is niet alleen een morele keuze, het is ook de krachtigste manier om de wereldpolitiek vorm te geven.” Daarbij hoort een verwijzing naar wetenschappelijke literatuur over de impact van burgerpolitiek: in het verleden zijn ingrijpende politieke verschuivingen er vrijwel nooit gekomen zonder burgerlijke ongehoorzaamheid. Denk maar aan de SuffragettesGandhi, Martin Luther King, of Nelson Mandela.

It’s time to participate in non-violent political movements wherever possible

Figueres en Rivett-Carnac steunen daarom Extinction Rebellion (youtube) en de klimaatspijbelaars.

Bron: Forbes.com 24/2/2020.

Vernietigende kritiek

Het boek krijgt wel een vernietigende kritiek bij de kritische website vice.
Vice wijst er fijntjes op dat Figueres blijkbaar een zitje heeft in de adviesraad van het Italiaanse oliebedrijf Eni, en dat heeft zo zijn betekenis. Zo schrijft ze “Het helpt niet om bedrijven te bekritiseren als je niet echt achter de schermen kunt kijken om te begrijpen wat ze doen. We moeten zowel de bedrijven als onszelf rekenschap vragen”, aldus Figueres, “Dezelfde normen gelden voor iedereen.” Met andere woorden: niet teveel met de vinger wijzen naar Big Oil. En verder:

  • we kunnen beter optimistisch en vergevingsgezind blijven, in de geest van Nelson Mandela
  • iedereen is mee-verantwoordelijk, dus duurzaam consumeren, en je gedragen als burger
  • en ook niet te radicaal worden: Extinction Rebellion en klimaatspijbelaars zijn goed voor jongeren die om aandacht vragen, maar een “volwassen” klimaatbeleid moet aanvaardbaar zijn voor Democraten EN Republikeinen (!)

Als voorbeeld haalt Figueres de Bipartisan Climate Roadmap aan, een nationaal plan voor CO2-tarifering dat onlangs door de Climate Leadership Council werd vrijgegeven. De stichters van deze Council zijn onder meer…  BP, Exxon, Shell, ConocoPhillips, Total en Goldman Sachs. Figueres is een van de “Individuele Oprichters” van de Council.

Figueres pleit dus voor een klimaatplan dat niet te onvriendelijk mag zijn voor Big Oil, multinationals en miljardairs.
vice.com

Lees verder bij vice 27/2/2020. En redenen voor wantrouwen tegenover financiële klimaattarifering op rollingstone-blog over Goldman Sachs (2010).