The Event: vette ratten willen gouden reddingssloep

Zo noemden ze het, op deze – uiteraard strikt besloten – bijeenkomst. “The Event”, hun eufemisme voor ecologische instorting, burgeroorlog, nucleaire ramp, mega-virus, of de Robot die de computersystemen hackt.
Ze laten zich inspireren door Elon Musk en zijn missie naar Mars om te ontsnappen aan Wereldoorlog III, door Peter Thiel die zich wil injecteren met jong bloed, door Sam Altman en Ray Kurzweil die hun hersenen willen uploaden naar een supercomputer.

Voor dit volkje van fat cats is dat de toekomst van de technologie, niet de wereld verbeteren, of middelen vinden tegen klimaatverandering, stijging van de zeespiegel, massamigraties, wereldwijde pandemieën en paniek, of uitputting van grondstoffen. Het gaat hen maar om één ding: ontsnappen. Het is meteen een mensvisie die totaal deshumaniseert: de mens gereduceerd tot data.

Hoe anders ging het eraan toe in de vroege jaren ’90, toen technologie nog deel uitmaakte van een tegencultuur, van emancipatie, van gelijkheid en verspreiding van kennis. Een voor één vielen de techneuten voor het grote geld, digitale vernieuwing diende enkel nog om de aandelenkoersen te verhogen.

Academici, journalisten en schrijvers gingen zich dan maar bezighouden met wat gratuïte bespiegelingen: mag een beurshandelaar smart drugs gebruiken? Mogen kinderen implantaten voor talenkennis krijgen? Moeten zelfrijdende auto’s voetgangers sparen, of de inzittenden? Moeten de eerste kolonies op Mars democratieën zijn? Als ik mijn DNA laat wijzigen, verandert dan ook mijn identiteit? Moeten robots rechten krijgen? Intellectueel interessante discussies, maar mijlenver van de problematische realiteit van vandaag.

Digitale platformen maken voorheen rauwe kapitalistische ondernemingen (zoals Walmart) nu helemaal onmenselijk (zoals Amazon). En de grootste slachtoffers van onze digitale “rijkdom”: de armen, en het milieu. Dat zien we niet natuurlijk, in de virtuele werkelijkheid. En de perverse uitkomst is dat we de mens als het probleem gaan zien, en technologie als de uitkomst. We zien het al in science fiction films, waar mensen als zombies rondzwalken, en robots de dienst uitmaken. Mensen zijn zielige sukkelaars, dus lanceren we maar een elektrisch tuig in de ruimte. Wegwezen zeggen de rijke ratten in Silicon Valley.

Dit verslag van een (fictieve?) bijeenkomst waarop schrijver Douglas Rushkoff aanwezig was. Meer over hem hier, of volg hem op Twitter.


Kolonie op Mars

  • update: de VS-familie Bush zou ruim 120.000 hectare afgelegen grond gekocht hebben in Paraguay, “toevallig” bovenop een van de rijkste wateradres ter wereld, de Acuifero Guarani (agorafinancial.com, 24/4/2015).