Media

Cartoons

. .
Madhouse effect: klimaat en cartoons . .

 

Diagrammen en schema’s

40 jaar vertraging

Wanneer we het CO2-niveau opdrijven, gaat de temperatuur van de planeet naar boven, maar niet meteen. Er zit vertraging op. Er gaan zo’n veertig jaar voorbij voor de effecten van die extra CO2 te voorschijn komen als hogere temperaturen in onze omgeving. Het zijn niet wij die de gevolgen van onze activiteiten ondervinden, maar onze kinderen.

Door deze vertraging wordt aangenomen dat de opwarming die wij nu meemaken, ongeveer een kwart is van wat we uiteindelijk mogen verwachten als resultaat van die extra CO2 die we al in de lucht hebben gepompt. Dus zelfs als we vandaag stoppen met CO2 in de atmosfeer te lozen, kunnen we toch nog een driemaal zo grote temperatuurstijging verwachten, van de koolstof die we al hebben verbrand.

Maar… we stoppen niet met de toename van CO2 in de atmosfeer, we pompen alsmaar meer CO2 in de lucht, sneller dan de planeet kan opvangen. We hebben als het ware al een pakket opwarming “verstuurd” naar onze kinderen en kleinkinderen, en we maken dat pakket elk jaar groter.

Bron: climatevictory.org

CO2-uitstoot


Bron:

de helse feedback-machine

Uit de geologische geschiedenis van de aarde blijkt dat onze planeet helemaal niet de stabiele, evenwichtige plek is die wij veronderstellen. Wanneer de planeet opwarmt, komen er onheilspellende, natuurlijke systemen in werking, waardoor het nog warmer wordt. Deze feedbacklussen, die gedurende tienduizend jaar menselijke beschaving grotendeels inactief waren, komen nu door onze koolstofemissies tot leven, en dat belooft niets goeds.

Bron: climatevictory.org

six graphics (BBC)

In zes grote infografieken met animatie legt de BBC de basics van klimaatverandering uit.
Bron: bbc.co.uk

tipping elements

Wereldkaart met de beleidsmatig relevante tipping elements in het klimaatsysteem, bovenop een kaart met de bevolkingsdichtheid. Deze tipping elements vormen drempels in het klimaatsysteem, waar een kleine, door de mens veroorzaakte verstoring op een kritiek punt een beslissend effect veroorzaakt op het systeem in zijn geheel… Lees verder bij pnas.org.
Bronnen: pnas.org & paulbeckwithblog

galerij

160 jaar opwarming in evenveel kaartjesb 160 jaar opwarming, in een stapeldiagramb De laatste 628 koelere en warmere maandenb

 

Foto’s

‘It was like an apocalyptic movie’: 20 climate photographs that changed the world (The Guardian 5/11/2022)

Stein-gletsjer 2006 vs. 2015 (ds 24/4 – http://extremeicesurvey.org/alps/)

Zoek de verschillen: Mount Everest, 1921-2009

 

Kaarten

Impact van klimaatverandering

Mapping the Impacts of Climate Change: op deze interactieve kaart kan je verschillende klimaatfactoren opgeven (groene pijlen) (cgdev.org)

Golfstroom (AMOC)

De wereldwijde oceaanstromen (wikipedia ENNL), waar de Golfstroom (AMOC) deel van uitmaakt. Met name de Golfstroom zou nu vertragen (zie blogpagina)

 

Radio

 

 

Video

Youtube-kanalen

Video

 

hurricane categorieën He took a camera to …Alaska… CNN Special Global WarNing dec. ’17

Film

Apocalyptische films & series (chronologisch)

Sites & festivals