Klimaatspijbelaars: een mooi signaal

Aan ouderen geeft het een warm gevoel: een flink deel van generatie-Z is dan toch echt bekommerd… om haar eigen toekomst.

Toch valt op dat:

  • een delegatie wordt ontvangen in Brussel, maar niet door de machtsministers, wel door –excusez le mot– excuustruzen Homans en Schauvliege: Homans heeft geen klimaatbevoegdheid, en Schauvliege zou niet misstaan als minister van milieu onder Bolsonaro, om het regenwoud te redden zoals ze de Vlaamse bossen heeft “gered”. Een van de spectaculairste klimaatinitiatieven die door de regering worden gesuggereerd, zijn “…aandringen om plastic flessen te verbieden of koffie voortaan in herbruikbare kopjes te schenken.” En “er komen gesprekken…”  (nieuwsblad 16/1/2019) Wow, de planeet herademt!
  • de media applaudisseren, en gaan prompt ijverig op zoek naar de grote leider (m/v), die zetten ze prominent in beeld en wordt geïnterviewd: BV’s boven al, niet? Het zijn niet de jongeren die betogen, nee, het is de grote leidster (de morgen 16/1, 19/1/19)
  • in de Belgische media is zo goed als GEEN aandacht voor de Europese dimensie van het protest: duizenden kwamen op straat in meerdere Duitse en Zwitserse steden, lees yahoo news 18/1 voor meer info – ook weinig aandacht voor rolmodel Greta Thunberg

Zie voor de Europese jeugd ook twitter.com/hashtag/FridaysForFuture