<<< Terug

Valerie Trouet gooit de handdoek in de ring

logo dmlogo ds

De column is herkenbaar, vanuit het standpunt van de klimaatwetenschapper of -activist, maar gaat nog steeds voorbij aan de kern van de zaak. Volgens Trouet (en de klimaatbeweging) is het kernprobleem politieke inactiviteit of zelfs onwil naar fossiele transitie, terwijl het in wezen een beschavingscrisis is.

We "razen door als een trein": waarom?

XRAlles wijst erop dat we ondanks duidelijke klimaatsignalen (extreem weer) vrolijk gewoon verder doen: klimaatplannen staan "in pauze", hetze tegen "groene fundis" enz. Het narratief van de progressieve / klimaatbeweging is dan: "onze politici schuiven klimaatactie voor zich uit, ze ondernemen veel te weinig". Een logisch antwoord is dan een beweging als Extinction Rebellion... we zullen aandacht afdwingen. Of erger nog, uitlatingen als Valerie Trouet in De Morgen 23/11/24 ("Trek uw plan"), uitspraken als "de mensen willen toch niet, ze zijn te bang of te laks". 



val romeIs het echt onwil? Duistere tegenwerking? Een meer waarschijnlijke verklaring is dat deze beschaving gewoon niet anders kan! Als je een boek leest van Jared Diamond over de ondergang van beschavingen, dan vermoed je dat vroegere civilisaties hun nakende instorting ook wel zagen aankomen (of minstens de "elite" zag dat), maar er niets aan konden doen. "Business as usual" was/is een krachtige motor. Een schoolvoorbeeld is het Romeinse Rijk. Welke Romeinse senator zou in Christus' tijd hebben durven pleiten voor een terugtrekking van het leger uit het Midden-Oosten, voor een drastische inkrimping van het Rijk, en een terugkeer naar een agrarische basis, ondersteund door het wegzenden van 4/5 van de bevolking van de stad Rome? Valerie Trouet schreef er al over in De Morgen 26/10/24 (open hier in pdf).

Punt is: wie kent een voorbeeld in de geschiedenis van een ietofwat complexe beschaving die zichzelf bij de haren uit het moeras wist te trekken?

Oorlogsvrede - klimaatvrede

ersatz koffieEen historische analogie met de huidige tijd in West-Europa is misschien de sociaal-economische situatie in Duitsland, tussen 1940 en zomer 1944. Achteraf gezien weten we nu dat Duitsland ook in 1940 al een vogel voor de kat was. Maar voor gewone Duitsers moet het er toen vrij normaal hebben uitgezien. Het land was in 1940 nog sterk en welvarend. Er was al oorlog, ja, maar in het buitenland (afgezien van de, later toenemende, bombardementen). Tekorten in de leveringsketen werden handig opgevangen door surrogaten ("Ersatz" is een typisch Duits begrip). Gewone mensen, zeker buiten de grote steden die geen jongens aan het front hadden en meestal geen bommen te verduren hadden, ondervonden weinig schokkende storingen. Ze beleefden enkele jaren lang een soort "oorlogsvrede", in de overtuiging dat het wel los zou lopen, of in elk geval geen Götterdämmerung zou worden.

Stel je nu even voor dat die Duitse landelijke en kleinstedelijke "oorlogsvrede" 1940-44 geen 4, maar 40 jaar had geduurd.


Over 50 of 100 jaar zouden historici dan misschien over onze jaren 2020 schrijven:

Wie een beetje nadacht, besefte in 2024 in West-Europa wel dat het het feestje niet kon blijven duren. Toch beleefden ze nog lang een soort "klimaatvrede", in de overtuiging dat het wel los zou lopen, op enkele zware stormen of waterbommen na, en in elk geval geen Götterdämmerung zou worden. Intussen werd de "klimaatvrede" alsmaar nijpender, maar duurde toch nog tot 20xx, toen de complexe Westeuropese maatschappij met een tiende van de bevolking overging in de nieuwe Westeuropese Klimaatmiddeleeuwen.   

Fossiele transitie: de uitweg?

Nee, want het "daadkrachtig beleid" waar de klimaatbeweging naar streeft, werd door de "powers that be" heel slim afgeleid naar een onschuldig, business-vriendelijk en niet-doelmatig, maar groots aangekondigd naast-de-kwestie "alternatief":

Transitie uit fossiele brandstoffen:


wind turbin
  • onschuldig: deze transitie vergt geen maatschappelijke reset, en kan doorgevoerd worden met behoud van bestaande economische en financiële belangen
  • business-vriendelijk: deze transitie is een zegen voor investeerders in batterijen, zonnepanelen, mijnbouw (lithium), en voor multinationals in elektro (Siemens, Honeywell, ...) en zonnepanelen
  • niet-doelmatig, omdat we fossiele brandstoffen niet kunnen opdoeken zonder het opgeven van kunstmest (8 miljard mensen voeden zonder?), de bouwsector, oceaantransport, vliegverkeer... 
  • niet doelmatig, omdat de voorgestelde "oplossingen" (elektrische transitie, CO2-opvang,...) nieuwe milieubelasting vormen en/of niet tijdig economisch en op schaal te realiseren zijn
  • naast-de-kwestie: omdat onze economie intussen verder de planeet plundert: door overbevolking beginnen we op een sprinkhanenplaag te lijken.

De "Grote Transitie" is meer een zoethouder. En om de - toenemende - schokken van de "klimaatvrede" op te vangen, hebben we gelukkig een overheid die tamelijk efficiënt is in het verzachten van de schokken. Die overheid onderneemt weliswaar niets preventief, is telkens "hoogst verrast" en heeft geen visie of planning, maar is wel tamelijk goed in het "opruimen van de scherven" en het scheppen van een "business-as-usual" noodmodel (zoals met de COVID-maatregelen). 

Wikipedia & referenties

rbr 26/1/24