Great Barrier Reef: op sterven na dood?

youtube (3’15”)

’s Werelds grootste koraalrif, het 2600 km lange Great Barrier Reef in noordoost-Australië (wikipedia: Groot_Barrièrerif) zou wel eens op sterven na dood kunnen zijn. outsideonline.com luidt al helemaal de doodsklok, maar ook andere sites (zie onderaan) rapporteren de grote, en mogelijk fatale schade aan het rif. Door stijgende temperaturen verdwijnen de algen, en wordt het koraal grijs-wit. Het proces heet coral bleaching (wikipedia: verbleking van koraal). Gebeurt die verbleking op kleine schaal, dan is de schade herstelbaar, hoewel soms langdurig. Maar nu wordt gevreesd voor het leven van het koraalrif.

De Australische regering heeft zich in mei 2016 nog hard ingespannen om de bedreiging van het koraal te laten schrappen uit een tekst van de Verenigde Naties! Lees Australia’s censorship of Unesco climate report is like a Shakespearean tragedy bij The Guardian, 30/5/2016.

Een van de eerste Belgische sites met het nieuws is newsmonkey op 14/10/2016, zie verder ook The Independent (UK) of bij reddit, of de Australische milieusite climatecouncil.org.

Update maart 2017: There’s Been Another Mass Coral Bleaching Event On The Great Barrier Reef

Update 10 juni 2017: er zouden koralen voorkomen die zich hebben aangepast aan zure oceanen (UTS newsroom)