De Standaard erkent: Het komt niet goed met de planeet

Eindelijk een mainstream-journalist (redacteur buitenland) van een mainstream-krant die toegeeft: het klimaat is niet meer te redden. Lees mee met de “Voorspellingen 2019” van De Standaard:
Foto links: de Californische bosbranden vanuit de atmosfeer (ds)

(…) Het wordt veel te warm. En te droog. Of net veel te nat. En wat erger is: geen enkele ­wereldleider voelt zich nog geroepen daar echt iets aan te doen. Toen de VN-klimaattop in Katowice, eind ­vorig jaar, eindigde in een technisch compromis, had Guterres welgeteld vijf woorden nodig om de toestand te duiden. ‘Ambitie, ambitie, ambitie, ambitie en ambitie.’ (…) Maar die politieke instelling was in de Poolse mijnstad nergens te ­bespeuren. (…) Guterres zal een extra vergadering inlassen [september 2019] om de leiders te vragen hun klimaatambities fors te verhogen. (…) Helaas, durven we nu al te voorspellen, zullen die wereldleiders daar vriendelijk voor bedanken. (…) Oké, Emmanuel Macron zal Guterres volmondig gelijk geven, om vervolgens niets te doen. (…)

In 2019 zullen we steeds meer tot de conclusie komen dat de opwarming van de aarde níét meer binnen aanvaardbare grenzen te houden is. Natuurlijk zal iedereen verwijzen naar al die steden die wel klimaatneutraal willen worden. Of naar die Amerikaanse staten die wel massaal overschakelen op hernieuwbare energie. Nooit zijn meer Amerikaanse steenkoolmijnen gesloten dan in 2018. (…)

Maar de bierkaai wint. In de VS is de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar met 3,4 procent toegenomen. (…) Maar ook daar [in China] stijgt het gebruik van steenkool nog altijd. En de staal­industrie draait opnieuw op volle toeren.

Almaar meer mensen zijn zich toch bewust van de ernst van de toestand? Zeker (…) Alleen zal het niet genoeg zijn. Het laaghangende fruit is geplukt. De inspanningen die nodig zijn, zullen zo kolossaal worden dat ze echt pijn zullen doen. Dat hebben de gele hesjes Macron al duidelijk gemaakt. Geen enkele politicus kan of wil zo’n beleid voeren, zelfs Xi niet. En die moet aan niemand verantwoording afleggen.

Lees het hele artikel in de standaard 12/1/2019