Hoe vaart het klimaat bij de economische pauze na enkele maanden lockdown? Opwarming of niet? CO2-uitstoot? Het korte antwoord is: “we weten het nog niet”. Voor een langer antwoord, deze elementen.
Minder luchtverontreiniging= helderder hemel= niet minder, maar MEER opwarming
- “Op basis van de eerste 3 maanden is 2020 nu al op weg naar opnieuw het warmste jaar in de jongste geschiedenis. Dit kan een lockdown-gerelateerde piek zijn, omdat luchtvervuiling een netto koelend effect heeft”. (1)
- “gemiddeld genomen koelen aerosols de planeet omdat de partikels licht reflecterend zijn, zodat er minder zonlicht op de grond valt en meer zonlicht wordt weerkaatst,” (2)
- toch is het koelend effect klein (0,5°C), en natuurlijk is minder luchtvervuiling goed voor de mensen (2)
- “deze aeroisols blijven slechts dagen tot weken in de lucht, dus zal het verdwijnen ervan een veel snellere reactie veroorzaken op de hoeveelheid zonlicht die op het aardoppervlak valt, en kan dit leiden tot plaatselijke opwarming.” (3)
Minder CO2-uitstoot? Nauwelijks, en hoe dan ook nog veel te veel
- “de meeste kortstondig vervuilende aerosols die zijn neergevallen, zijn gerelateerd aan transport. Maar elektriciteit is niet verdwenen, het internet draait nog steeds volop, en energieopwekking vormt een derde van de CO2-uitstoot. Stel dat onze CO2-uitstoot dit jaar met een vijfde daalt (van 10 gigaton in 2019 naar 8 gigaton in 2020), dan nog: de Aarde kan maar 2 gigaton per jaar absorberen, dus is dat nog steeds zes gigaton meer dan de planeet kan verwerken.” (2)
(1) Erik Holthaus via reddit op Twitter, 21/4/2020
(2) Gavin Schmidt, NASA Goddard Institute, bij vice.com 19/3/2020
(3) Professor Francis Pope, expert atmospheric science (UK) bij The Independent 25/4/2020