Wat is abrupte klimaatverandering? In een gesprek tussen 2 wetenschappers stelt Jim White dat uit stalen van de Groenlandse ijskap blijkt dat de gemiddelde temperatuur in het verleden soms op enkele jaren tijd omsloeg met enkele graden, de laatste maal zo’n 20.000 jaar geleden. Dat is niet recent, maar wel bewijs dat het kan gebeuren, en gebeurd is. “We geloofden het zelf niet, en moesten op andere plaatsen nieuwe stalen nemen voor we het wilden aannemen”, zegt Jim White.
Als gevolg van zo’n dramatische omslag zou, toegepast op Europa, een stad als Madrid op enkele jaren tijd het klimaat van Warschau krijgen, of omgekeerd (White spreekt over Minneapolis vs. Atlanta). Dan zouden ook de weerpatronen (bv. neerslag) drastisch veranderen. Bedenk even wat dat zou betekenen voor een graanstreek als Iowa (of Oekraïne): de voedselproductie zou er totaal verstoord raken. Uiteraard zouden we ons kunnen aanpassen, maar dat duurt vele jaren, en intussen…? Het zeeniveau daarentegen kan niet zo abrupt veranderen.
Als dit bevestigd wordt… schokkend! Lees het interview bij de Tällberg Foundation: Abrupt Climate Change 3/8/2016, of de NL-vertaling hier op onze site.
Een ouder wetenschappelijk rapport brengt een simulatie van abrupte klimaatverandering, en de geopolitieke gevolgen voor de VS: An Abrupt Climate Change Scenario and its Implications for United States National Security (2003) (web – pdf)
Update 27 maart 2017
Plotse afkoeling Noordatlantische Oceaan? North Atlantic could cool sooner and faster than predicted